Kolbu Janitsjakorps HO 2015

Foto: Markus Søgård

Kolbu Janitsjarkorps kommer fra Østre Toten kommune i Oppland og ble stiftet i desember 1966.

Korpset har ca 55 aktive musikere - fra 15 - 70 år. Stor aldersspredning, men vi klarer allikevel å lage et godt, felles miljø. Både interesse og entusiasme er høy uansett alder, og vi tiltrekker oss musikere fra hele Oppland og Hedmark. I tillegg rekrutterer vi også musikere fra Kolbu Jente og Guttemusikkorps, bygdas skolekorps.

Korpset har nå i en årrekke valgt å satse på profesjonell undervisning og profesjonelle dirigenter. Vi har blant annet knyttet til oss musikere fra Oslo Filharmoni som instruktører/dirigenter, samt lokale, dyktige musikere som fungerer både som instruktør og musiker. Dette drar vi stor nytte av og har gitt korpset en meget god utvikling.

En stor bidragsyter til vår gode utvikling de siste årene er dirigent Christian Tenfjord, en ung og sprek Sunnmøring. Han har dirigert Kolbu Janitsjarkorps siden høsten 2004.

Christian dro til England for å spesialisere seg innen direksjon/ensembleledelse, og trombone. Han studerte ved The University of Salford, i Manchester, der han oppnådde Degree of Bachelors of Arts with First Class Honours, som er høyest oppnåelige karakter.

I forbindelse med utdannelsen ved The University of Salford oppnådde Christian å få to priser. En for beste eksamen på utøvende hovedinstrument, trombone – ”The Harry Mortimer Performance Award”, og en for beste eksamen innen direksjon – ”The Newsome Conducting Award”. Christian er første elev noensinne som har oppnådd begge disse prisene.

Etter å ha fullført mastergrad i direksjon flyttet han tilbake til Norge hvor han nå jobber med profesjonelle- og amatør- musikere.

Kolbu Janitsjarkorps holder stor aktivitet gjennom hele året. Vi har blant annet en tyrollergruppe, spiller i mindre ensembler, spiller konserter og er å se og høre i bygda 17.mai.

Korpset har deltatt i mange konkurranser opp gjennom årene, og Norgesmesterskapet for janitsjarkorps har vært en naturlig del. I denne konkurransen har vi i alle år konkurrert i 2. divisjon, før vi under NM 2009 tok steget opp til 1. divisjon med en 2. plass for vår fremføring av David Maslankas "Traveler". Der ble vi i noen år, mens teknikken ble finpusset og de etablerte elitekorpsene begynte å skjelve i buksa før vi høsten 2012 rykket opp til elitedivisjonen ved innspilling av kvalifiseringsstykke. Der var vi i 4 år, og havnet i 2015 på en 7.plass. I 2016 havnet vi på 9. og rykket dermed ned igjen til 1. divisjon, der vi spilte oss opp igjen til elitedivisjonen i 2017, og vi gleder oss over å være tilbake i elitedivisjonen.

Vi deltar også hvert år i Hedmark-Opplands Mesterskapet med gode resultater. Vi vant i 2008 og 2009, og kom på andreplass i 2010, før vi vant i 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017. Vi har tidligere også deltatt på Korpsgalla i Lillestrøm, hvor vi f.eks. i 2008 vant NRKs pris for beste fremføring av marsj. 

Utenom konkurranser holder vi en del konserter i løpet av året. Både grendekonserter og større arrangementer. Vi har hatt barnekonserter hvor vi har involvert barnekor fra lokale barneskoler, samt “lokale kjendiser”. Våren 2009 var storkonserten ”Verdensrommet”, et samarbeid med astrofysikeren Knut Jørgen Røed Ødegaard, pluss at vi høsten 2014 holdt storkonserten "Full Screen" hvor vi gjorde om Lund Grendehus til en kinosal med eget orkester. Denne konserten fikk full sal. Ellers samarbeider vi med andre janitsjar- og brass band fra fylket ved konserter. 

I vårt korps har 5 medlemmer fått NMF`s pris for 50 års medlemskap. Vi har et vandrerskjold vi deler ut når vi synes mennesker har utført en iherdig innsats for korpset vårt og æresmedlem er Åge Madsen.